Våren är här-dags att fixa altanen!

Hej Allihop!

När man på våren efter den långa vintern vill vårfixa ute så är det många som börjar med att underhålla sin altan eller veranda.

Om man bygger en ny altan eller veranda är det bra att låta den “vila” ett år innan man behandlar den. Detta för att när virket är nyimpregnerat så är det väldigt blött och behöver då torka ur lite innan man påför olja. För er som skall underhållsolja så får man börja med att rengöra lite försiktigt.

Tänk på att om du tvättar din altan eller veranda med högtryckstvätt, så kommer virket att bli fruktansvärt blött, och då kan du inte olja det på flera veckor!! Ta det istället lite försiktigt med skurborste och ett bra tvättmedel t.ex Alcro Trallrent eller Jotun Terrassfix.
Hör efter i din lokala färgfackhandel för att få råd om bästa tvättmedel för just din yta.

Efter att du har rengjort ordentligt så är det då dax att olja. Välj en kvalitetsolja som är något dyrare än de som säljs lite här å där. Det är viktigt att det är en bra olja med uv-filter och fungicider som skyddar mot solljus samt påväxt av t.ex. alger. Använd t.ex Alcro Träolja, det är en mycket bra produkt som jag testat själv och är väldigt nöjd med.

bild från alcro.se                                                                   Det finns oljor som är sk. vattenburna alkydoljor, dessa är att föredra framför de traditionella med lacknaftaburen alkydolja. Det finns mer skydd i de vattenburna oljorna som därmed också gör att ditt virke på altanen och verandan håller bättre och att underhållsintervallerna kan bli längre.

 

På senare år har det börjat bli allt mer poppis att använda sk Terrasslasyrer. Det är en produkt som är kulörsatt och ger altanen ett nytt och fräscht utseende. Terrasslasyrer tenderar att hålla lite längre än vanliga oljor, och verkar motverka sprickbildning lite bättre, dock inte sagt att det inte blir några sprickor i virket för det är nästan oundvikligt. De flesta större färgtillverkarna på marknaden har terrasslasyrer, jag har testat både Alcro Terrass och Jotun Terrasslasyr, båda är fina att måla med och ger ett bra resultat. 

bild från alcro.se
bild från alcro.se
bild från jotun.se
bild från jotun.se

Det blir även fler och fler som väljer att kiselbehandla sitt golv, t.ex genom att använda SiioX eller Nitor Woodprotection. Använder man dessa produkter får man ett silvergrått golv som är väldigt skönt att gå på (tycker jag) samt att den silvergrå kulören är mycket vacker.

Skyddet håller enligt tillverkarna upp till 10-12 år. kolla mer på deras respektive hemsidor.

bild från nitor.se
bild från siio.se

Så till er alla som skall sätta igång med era vårprojekt, kolla runt för det finns många varianter att välja mellan ute på marknaden!

Lycka till och ha det så gött!!

Med vänlig hälsning,; Henke