Tips för dig som vill måla om huset

Att måla om är det snabbaste sättet att få till en större förändring i ditt hem och inget piggar väl upp hemmet mer än nymålade, fräscha väggar. Många tycker att det är smidigt och enkelt att måla om själva medan andra varken har tid, lust eller kunskap för att göra det och istället anlitar en målare. Oavsett hur du väljer att göra så kommer dina nymålade väggar öka värdet på lägenheten, så länge det inte är fel nyanser du har valt.

Lägg upp en budget, köp in rätt färger och anlita rätt måleriföretag

För att lyckas med måleriet så är det bra att göra en liten planering innan arbetet börjar. Börja med att fundera på hur mycket du kan lägga på arbetet och gör en budget. Sen är det dags att välja vilken eller vilka färger du vill använda. Ett hett tips är att köpa med dig provburkar hem så du kan testa att pensla på lite färg på väggarna. Olika ljus kan nämligen göra att nyansen skiftar rejält. Om du ska anlita en målare så ta in offerter från två eller flera så att du kan jämföra vad som ingår och priset. Be också om referensprojekt för att säkerställa att det är en seriös aktör.

Ska man ha tapeter eller enbart färg i sovrummet?

Många tycker att det är svårt att välja mellan att måla eller att tapetsera. Detta gäller särskilt sovrummet där många tycker att det kan vara fint med tapet eller en fondvägg. Det man kan tänka på är att det är smidigast att måla och det gäller även om man vill måla om i samma eller en annan färg framöver. Du behöver bara maskera och spackla och sedan börja rolla.
Att tapetsera är klurigare än att måla men det går absolut att göra själv om man är noggrann och tålmodig. Det negativa med tapeter är att man måste slipa ner gamla kanter om man sedan vill måla över dem istället. Men tapeter kan ge helt andra uttryck och känslor än vad färg kan.

Måla om lägenheten och höj värdet på bostaden

Att ha välskötta väggar och tak hemma är alltid bra, särskilt när du ska sälja din bostad. Om du målar i neutrala färger så är det nästan alltid så att värdet höjs på lägenheten om den är nymålad. Om du vill måla om i en annorlunda nyans kan det vara bra att fundera på att måla om innan du ska sälja din lägenhet för att göra den mer lättsåld.