Ska du måla om taket?

Alla tak behöver underhållas regelbundet för att hålla ute fukt och mögel. De bör kontrolleras varje vår och höst för att se till att de fortfarande är i god kondition. Det är en bra riktlinje att göra en ordentlig uppfräschning av taket vart tionde år. Då bör du göra en ordentlig besiktning, tvättning och i många fall en målning av taket. Det går nämligen utmärkt att måla på både plåt- och betongtak. Ett starkt tips om du vill hellre lägga nytt tak så kontaktar du DM Tak som är en fantastisk takläggare stockholm.

Måla betongpannor

Välj rätt färg

Precis som vid fasadmålning så är det viktigt att hitta rätt typ av färg till takmålning. Ta kontakt med din lokala färghandlare så att du köper rätt typ av färg. Kom också ihåg att du inte kan måla om i alla typer av väder. Oavsett årstid så ska du aldrig måla i direkt solljus eller om dagstemperaturen går under sju grader. Bästa tiden för utomhusmålning är maj, juni, juli och augusti eftersom det är då risken för regn är som allra lägst. Se också till att köpa skyddsplast som du kan täcka över taket med om det skulle bli regn.

Tänk på säkerheten

Säkerheten är tyvärr något som många hemmafixare slarvar med, men den är otroligt viktig. Det första du bör göra är att hyra eller investera i en bra byggställning. Då är du skyddad när du ska upp och ner på taket samt att du har en bra yta att ställa saker på så att de inte ramlar ner. Se till att sätta stenar eller plankbitar under byggställningens fötter så att den är stabil och rak.

Taksäkerhet

Andra säkerhetsalternativ är säkerhetssele och hjälm. Detta är dock ett omständligt alternativ eftersom selen hela tiden måste flyttas runt för att ha ett ordentligt fäste på taket. Ett annat alternativ är att sätta upp ett skyddsräcke runt takets nedre del. Räcket tar emot dig om du mot förmodan skulle tappa fotfästet och glida ner mot takkanten. Det finns så klart fler typer av säkerhetssystem men de som nämns i den här texten är de allra vanligaste och de anses vara tillräckligt säkra för att skydda dig när du arbetar.

Steg-för-steg guide till hur du målar om ditt tak

Ska du måla om taket? Hur går man då tillväga kanske du tänker. När färginköp och säkerhetsanordningar är avklarade så börjar du med att borsta av taket med en grov borste. Därefter tvättar du av det med en målartvätt samtidigt som du kontrollerar att ingenting på taket är skadat eller behöver bytas ut. Låt taket torka ordentligt innan du börjar måla på primer. Denna grundfärg fungerar som ett rostskyddsmedel så se till att inte snåla med färgen. När grundfärgen har torkat är det dags att måla med den riktiga färgen. Lycka till!