Penselvård

Hej!

Att det är viktigt att vårda sin penslar och övriga måleriverktyg är ju något som nästan alla yrkesmålare känner till. Men hur är det med just dig, ? tar du hand om dina penslar eller åker de i soptunnan när du målat klart?

 

Penslar blir bättre och bättre hela tiden, tillverkarna jobbar hårt för att få fram den rätta borsten för olika typer av färg, samt att känslan när du håller i penseln skall vara skön och bekväm. Om du t.ex skall måla om ditt hus så skall du stå rätt länge med penseln i handen och då blir det plötsligt rätt viktigt med hur penseln ligger i handen, att den är ergonomiskt rätt utformad så att den är skonsam mot din handled samt att borstet i den suger upp tillräcklig mängd med färg samt att den inte slits ut efter några timmar.

Penslarna blir därför även lite dyrare hela tiden, en bra fasadpensel idag kostar i runda slängar 300-500:-, så att inte vårda den mellan målningarna kan ju bli rätt dyrbart.

bild från colorama.se
bild från anza.se

De flesta färger idag är ju vattenburna, men därmed inte sagt att det funkar med att bara använda vatten när man rengör penseln, för att få den riktigt ren och fin samt att motverka att den blir stel närmast blecket så är mitt tips att använda ett penseltvättmedel. Penseltvätt innehåller ämnen som löser upp nästa all typ av färg så att pensel behåller sin mjukhet och flexibilitet i borstet så att du kan måla din yta med bästa möjliga förutsättningar.

Så nästa gång du skall köpa färg och måla något därhemma så var lika noggrann med val av pensel som du är av val av kulör på din färg. En “billig” pensel ger inte samma fina slutresultat som en lite dyrare, och glöm inte att köpa en flaska penseltvätt så du kan rengöra dina penslar på bästa sätt, då håller de i många år.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,; Henke