Måla om huset.

Hej !

Att måla om sitt hus är ett rätt stort projekt, därför bör man noga planera innan man sätter igång. Så här kommer en liten guide som riktar sig till dig som kanske just nu sitter och funderar (eller våndas) över hur du skall gå tillväga.

Besiktiga din fasad

Att ta sig en titt på sin husfasad är en bra början, gå runt ditt hus och titta hur det ser ut, var kritisk och titta noga på hur fasaden ser ut, finns det sprickor?, finns det början till röta någonstans?, är det bevuxet med alg eller mögelsvamp? hur ser fönster, dörrar ut? osv osv….. som ni märker så finns det en hel del saker att tänka på.

bild från Alcro.se
bild från alcro.se

En del tror  att bara man “kletar” på lite ny färg så blir allt som nytt igen… tyvärr är det inte riktigt så om man vill ha ett bra resultat som håller  husfasaden i gott skick så att den kan fungera som det skydd den är på ditt hus. Fasaden skall klara både regn,snö, hagel ,solsken, mm, mm  så det gäller att den är behandlad på ett så korrekt sätt som möjligt så den håller sig frisk och fräsch under många år.

På träfasader så bör man kolla på ändträ, dvs. den yta som är avsågad på fasadpanelen längst ner vid sockeln på huset. Titta om det finns någon färg där under, om du har sprickor i fasaden längst ner på brädorna så kan det vara tecken på att det kommit in fukt i änden på brädan som sedan letat sig uppåt och sedan spräckt den. Vatten som sugs upp i änden av träet fryser ju på vintern och detta kan bli sprickor som förstör panelen. Om det inte finns färg där så skall det målas där sedan!!. Kolla sedan på vindskivor, fönsterfoder, fönster, knutbrädor osv. för att se om allt är ok. Om fasaden är skadad någonstans så bör man ju byta ut detta mot friskt virke. Man kan kolla sina fönster med en kniv, stick försiktigt med knivspetsen i virket och känn om det känns stumt och hårt, virke som är rötskadat är mjukt och det är ofta missfärgat runt skadan.

bild från alcro.se

Glöm heller inte att ta dig en titt på hur din sockel på huset ser ut, tyvärr är ofta sockeln en eftersatt yta som inte målas så ofta, så den kan behöva en uppfräschning den med. Om du har en putsad sockel och den har sprickor orsakade av t.ex frostsprängning. kolla med en murarfirma eller någon som har lite kunskap om puts och hur sådan yta bör lagas, det är viktigt att man lagar med ett bruk som är likadant som den befintliga putsen, många  använder husfix eller liknande och denna lagning blir oftast för hård i förhållande till den övriga ytan och då håller inte lagningen så länge.

Om du är osäker så förslår jag att du kontaktar din lokala färgfackhandel och ber om en FASADBESIKTNING. Då kommer det hem en fasadexpert och besiktigar ditt hus och ger dig råd tips och anvisningar om hur du på bästa sätt målar om ditt hus. Ditt hus är kanske en av de största ekonomiska investeringar du gör i ditt liv , så vårda det ömt, behandla fasaden på bästa sätt och med bästa möjliga färgtyp, så får du ett hus som är vackert under lång tid, och gör du jobbet själv så lägg lite extra tid på att göra det där “lilla extra” då kommer du att bli mer nöjd och stolt när du är klar! Ta ditt hus på allvar!:-)

I nästa blogg kommer momentet hur du tvättar ditt hus före målning.

Ha det så gött!

Med vänlig hälsning,; Henke